İLERİ TEKNOLOJİ ATIKSU ARITMA TESİSİ AÇILIŞI
Valilik, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ile koordineli çalışarak proje hazırlayan Adapazarı Şeker Fabrikası, İleri Teknoloji, Anaerobik ve Aerobik Atıksu Arıtma Koku Kontrolü ve Biyogaz Geri Kazanım Tesisisi ‘ni devreye aldı.
Tesisin açılışı 05.10.2017 Perşembe günü fabrika alanında hazırlanan törenle gerçekleştirildi. Törene Vali İrfan Balkanlıoğlu, Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, Adapazarı Şeker Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yaşar SERDENGEÇTİ, Geneş Müdürü Hasan ÇAPRAZ ve şehir protokolünden önemli isimler katıldı.
Günlük 6 bin ton pancar işleme kapasitesi, personeli, pancar eken çiftçisi, nakliyecisi ve tüccarı ile geniş bir kitleye hitap eden Adapazarı Şeker Fabrikası, yeni Atıksu Arıtma Tesisi’ni, bölge eşrafından önemli isimlerin de katıldığı törenle hizmete soktu. Törene, Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, Adapazarı Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yaşar Serdengeçti, Yıldız Holding Global Hukuk Başkanı İbrahim Taşkın, Yıldız Holding Genel Müdürü Hüseyin Avni Metinkale, sivil toplum kuruluşları ve çiftçiler katıldı.
Törende konuşan Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu Yıldız Holding’in Türkiye için çok büyük bir camia ve firma olduğunu belirtti. Balkanlıoğlu “Yıldız Holding ailesi Türkiye’nin istihdamı ve ihracatı açısından çok önemli bir kurumu. Böyle bir ailenin Adapazarı Şeker Fabrikası’nı alması ve bu fabrikanın sürdürülebilir hale gelmesi Sakarya için büyük bir şans. Böyle bir tesisin açılışına katılmaktan son derece mutluyum.” dedi.
SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş yaptığı konuşmada “Buradaki ileri arıtma tesisinin her aşamasını Adapazarı Şeker ekibi, SASKİ profesyonelleriyle istişare ederek yaptı. Gerçekten ileri teknolojinin kullanıldığı bir tesis kuruldu. Buradan çıkan bütün sıvı ve katı atıklar çevreye sıfır zararla bertaraf edilecek.” dedi.
Adapazarı Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yaşar Serdengeçti, törende yaptığı konuşmada, Adapazarı Şeker’in 2013 yılında Yıldız Holding bünyesine katıldığını belirtti. Serdengeçti, ilk günden itibaren yaptıkları yeni yatırımlarla fabrikayı tekrar bölge çiftçisinin hizmetine sunduklarını söyledi.
Serdengeçti, şöyle devam etti:
“Fabrikamızı yeniden hep birlikte günlük 6 bin ton pancar işleme kapasitesi, personeli, pancar eken çiftçisi, nakliyecisi ve tüccarı ile geniş bir kitleye hitap eder hale getirdik. 365 kişiye istihdam sağlıyoruz. Bugüne kadar fabrika ve arıtmaya 38 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdik.”
Sıfır atık hedefi koyduk
Yıldız Holding olarak mutlu yaşanabilen bir dünyanın ancak kaynakların sürdürülebilir olduğu bir dünya olduğuna inandıklarını belirten Serdengeçti, “Türkiye ekonomisinin önemli sanayi kuruluşları arasında yer alan fabrikamız 20 milyon liralık yatırımla şeker fabrikaları arasında en büyük arıtma tesisine sahip oldu. Bu yatırım, bugün şeker sanayinde yapılan en yüksek bütçeli ve en hızlı hayata geçen projedir. Aslında fabrikamızın ihtiyacı olan kapasitenin 2 katı düzeyinde bir yatırım yaptık, zira hiçbir konuda açık kapı bırakmak istemedik. Tedbirlerimizi elden bırakmadık. Doğaya saygı, yalnızca rakamlarla ölçülebilecek bir kavram değil elbet. Bugün burada bulunan çiftçilerimiz, topraklarına nasıl bir özenle dokunuyorsa biz de aynı hassasiyeti göstermek; toprağı, suyu, havayı yarın çocuklarımıza aynı saflıkta bırakmak zorundayız” diye konuştu.
İleri teknoloji arıtma tesisi
Adapazarı Şeker Fabrikası Genel Müdürü Hasan Çapraz ise ileri teknoloji arıtma tesisinin Anaerobik ve Aerobik yani Oksijensiz ve Oksijenli ortamda arıtma yapacağını söyledi.
Genel Müdür Çapraz, şunları kaydetti:
“Adapazarı ilimizin ekonomisine büyük katkı sağlayan fabrikamıza böylesi bir arıtma tesisi kazandırdığımız için çok mutluyuz. Artık atık su problemimiz olmayacak. Böylece şehir sakinlerini üzen koku da ortadan kalkacak. Bu tesis üretimimizi sürdürülebilir kılacak. Peki ne yapacağız? Arıtmadan çıkan çamur, Lisanslı Bertaraf tesislerinde verilecek. Pancar yıkamadan çıkan toprağımızı ise Belediyemizin atık sahasında teslim edilecek. Böylelikle ekonomik olan her bir değeri kaybetmeden tekrar tesisimizde kullanacağız.”
Toplam 20 milyon liralık yatırımla kurulan Adapazarı Şeker Atıksu Arıtma Tesisi şeker fabrikaları arasında en büyük arıtma tesisi olma özelliğini de taşıyor.